Gedaan met impulsaankopen! Ga voor een huurderobe
Check je kleerkast. Hoeveel keer heb je al die dingen al gedragen? Eerlijk? Gemiddeld dragen we een kledingstuk slechts 10 keer in ons leven (vaak zelfs één keer of nooit). En dat aantal daalt jaar na jaar. De ecologische en maatschappelijke cost per wear van een item wordt dus ontzaglijk groot.
Fast fashion made us do it. Gelukkig kunnen we er op een relatief simpele manier ook iets aan doen. Een boek lees je slechts één keer. Dus je huurt het. Aha, kleding huren! Zit daar niet wat in? Zeer zeker, dacht Caroline Baeten en ze richtte prompt Dressr op, hét Belgisch online verhuurplatform voor duurzame Belgische kledij. Werkt dat? Hoe dan? Waarom is dat duurzaam en vooral: stinken die kleren dan niet?
Tekst: Emma Didier, foto: Dirk Alexander
Het hipste abonnement ooit
Caroline, jij bent de oprichter van Dressr. Vertel ons alles. Wat is Dressr en hoe zit dat huren in elkaar?
Caroline: ‘Dressr is een online verhuurplatform voor voornamelijk Belgische kleding. We werken met een abonnementsformule: je surft naar onze site en schrijft je in voor een abonnement naar keuze.
Dat abonnement bepaalt hoeveel stuks je per keer kan huren. Van zodra je abonnement actief is, kan je – zoals in een webshop – artikels kiezen.
Die worden dan netjes naar jou opgestuurd. Je draagt je items 25 dagen en dan beslis je per item wat je ermee wil doen: langer huren – dat gaat automatisch zolang je niet terugstuurt -, terugsturen en vervangen door een ander item of het item kopen.’
Cool. Wat kan ik dan huren? Een nieuwe handtas? Een galakleed? Schoenen?
‘We verhuren ondertussen echt ongeveer alles van kledij, van heel basic tops tot feestkleedjes, schoenen, juwelen en accessoires. Enkel intieme zaken zoals ondergoed en badkleding verhuren we niet. En hoewel we zeker partyproof items hebben, is ons assortiment echt bedoeld om dagelijks te dragen. Er zijn genoeg verhuurbedrijven voor gelegenheidskleding, maar wij willen ons toeleggen op mooie, kwalitatieve stuks voor elke dag. Zo daalt die cost per wear.’
Het klinkt simpel. Maar van waar die noodzaak? Is huren dan zo’n duurzaam antwoord op fast fashion?
Caroline: ‘Dressr is er gekomen vanuit de wens om de modesector duurzamer en beter te organiseren. Ik ben zelf altijd bezig geweest met de Sustainable Development Goals en doordat ik zoveel wist over de impact van de mode-industrie, kon ik op een bepaald moment gewoon niet meer shoppen. Ik heb me dan toegelegd op tweedehands, maar die frustratie over de impact en achtergrond van kledij bleef. Ik ging nadenken: waar zit de grootste negatieve impact? Die zit duidelijk bij de productie: uitstoot, afval, mensenrechten…
Het is vaak echt niet mooi. Uit analyse bleek dat het antwoord voor een groot stuk ligt in het (opnieuw) opkrikken van het aantal draagbeurten: de ecologische cost per wear moet lager. Zo reduceer je vooral het afval en de uitstoot. Dat effect is ook gemeten: van zodra je die 10 draagbeurten overstijgt, maak je al een positieve impact. Het antwoord lag – toch voor mij – in het huren van kledij. Die 10 draagbeurten worden zo moeiteloos overschreden, we vermijden impulsaankopen en we hebben controle over de merken die we aanbieden. Die zijn duurzaam en hoofdzakelijk Belgisch.’
De toekomst is aan de huurders
Vroeger huurde je boeken en videocassettes. Nu priesters, fietsen en dus ook kledij. Is kleding huren dan de toekomst?
Caroline: ‘Ik geloof dat huren even normaal wordt als kopen. Er is al wel wat, vooral in Nederland. Je kan al op verschillende manieren kledij huren en uitwisselen. Het voordeel van onze abonnementsformule is dat het niet iets eenmalig is – zoals voor feestkledij – maar dat het echt een gewoonte wordt.
We hopen wel dat we huren nog democratischer kunnen maken. We snappen dat fast – en dus cheap – fashion voor veel mensen de enige optie is. De prijs kan dus afschrikken, maar je moet het grotere plaatje bekijken. In die prijs zit ook het professioneel reinigen en pressen, het transport, de herstellingen en het stockeren. Daarnaast kan je voor de huurprijs vaak items dragen die anders ver boven je budget liggen. Ons goedkoopste abonnement kost trouwens 39 euro. Op die manier proberen we huren voor iedereen toegankelijk te maken.’
‘We beseffen dat we nu nog op een nichemarkt spelen. Dat is ok, van daaruit kunnen we groeien. We merken dat al onze klanten één ding gemeenschappelijk hebben: een bepaalde gevoeligheid voor mode. Dat combineren ze dan altijd met een extra motief om te huren: het ecologische speelt heel vaak een rol, maar ook geen impulsaankopen meer willen doen, graag en vaak willen variëren, nieuwe merken leren kennen…
We merken dat we ook klanten hebben die echt huren voor een bepaald merk. We werken trouwens bijna uitsluitend samen met Belgische merken waar we zelf in geloven én die voldoen aan onze strenge criteria zoals ethische productie.
Door Belgisch te verhuren blijven we ook veel lokaler. Het totaalplaatje klopt.’
Je sprak over Nederland. Staan zij verder in het verhuurverhaal?
Caroline: ‘Ja, toch wel. Zo zijn er al zeven kledingbibliotheken. We kijken zelf ook richting Nederland hoor, het zou leuk zijn al die exclusieve Belgische designmerken ook daar te introduceren. In België is het verhuuraanbod nog beperkt, maar er beweegt ook wel wat.’
Huura voor huren!
Laat je tenslotte maar eens gaan: wat zijn de grote voordelen van kleding huren?
Caroline: ‘Je stilt heel snel en op een ecologische en budgetvriendelijke manier je variatiehonger. Je leert nieuwe merken kennen en in ons geval hoef je je geen zorgen te maken over de achtergrond van het merk. Wij deden de selectie al voor je. Je kan een item uitgebreid testen voor je toch zou aankopen, wat impulsaankopen vermijdt. Je krijgt toegang tot kwalitatievere en dus vaak ook duurdere merken. Je hebt een positieve impact en het proces is heel erg simpel.’
Dat zijn heel veel redenen. Ook overtuigd? Dressr heeft abonnementsformules op maat. De driemaandelijkse abonnementen zijn favoriet en kan je – net als de aankoop van een stuk – met ecocheques betalen. Check de site van Dressr!