Eerlijke en ecologisch geproduceerde kledij duur? Niet met deze 7 tips!

3 comments

Duurzame keuzes vormen zelden de goedkoopste optie. Bij een eerlijk gemaakt product horen nu eenmaal goede materialen en eerlijke jobs voor de makers. We vroegen Marilyn van de blog EcologistaOnABudget voor tips voor een duurzame kleerkast met een beperkt budget. Naast full-time student verpleegkunde is de Gentse gepassioneerd bezig met het verkleinen van haar ecologische voetafdruk. Dit zijn de 7 tips van Marilyn.

1. Een duurzame wasroutine 

Over het algemeen wassen we onze kledij veel te snel. Elke keer dat je een wasmachine laat draaien, slijt ook de stof van jouw favoriete stuk. Mij helpt het echt om mijn zintuigen te gebruiken: zitten er vlekken op mijn kledij of ruikt mijn trui nog fris? Wanneer ik de kledingstukken dan was, kies ik voor een programma met een laag toerental en lage temperatuur. Ook de eco-knop wordt hier steevast gebruikt want dat verbruikt minder water én energie. 

Toch is het belangrijk om af en toe eens voor een wasprogramma met hogere temperatuur te kiezen. Handdoeken en beddengoed was ik steevast op 90°C om mijn wasmachine schoon en vrij van bacteriën te houden. Dat zorgt dan weer voor een wasmachine die langer meegaat. 

Ook de droogkast en het strijkijzer zijn boosdoeners voor de kwaliteit van de stof. Door je kledij in de buitenlucht te laten drogen en binnenstebuiten te strijken, verslijt je garderobe niet zo snel. Daarnaast bespaart het je ook heel wat energie en levert het je dus – onrechtstreeks – geld op. Wil je helemaal af van dat strijkijzer? Dan is je kleding stomen ook een goed alternatief. Stoom verwijdert namelijk op een veel zachtere manier de kreuken omdat het de stof doet ontspannen. 

In de winter gebruik ik zelf wel nog de droogkast omdat ik mijn kledij dan niet meer droog krijg door op te hangen. Om dat verbruik te compenseren, hergebruik ik het droogwater dat wordt opgevangen om mijn toilet door te spoelen. Lekker handig én heel wat liters water uitgespaard!   

2. Investeer in een capsule wardrobe 

Op Instagram zijn er verschillende influencers die uitblinken in combinaties maken met een beperkt aantal kledingstukken. Ik volgde enkele accounts, probeerde hun tips uit en toegegeven: het werkt écht! Ik categoriseerde alle items in mijn kledingkast, organiseerde deze totaal anders en bouwde een capsule wardrobe op rond enkele statement pieces. Hierdoor heb ik minder behoefte aan nieuwe kledij maar lijkt het wel alsof ik steeds andere outfits draag. Leuke accounts om te volgen zijn @alisa.koz, @findingslowstyle en @aconsciouswardrobe_ 

Ook een goede tip: berg je winterkledij op tijdens de zomer en omgekeerd. Zo lijkt het elk jaar alsof je een nieuwe collectie kledingstukken hebt. Wedden dat je van sommige stuks het bestaan compleet vergeten was? 

3. Cost per wear

Wist je dat een kledingstuk gemiddeld zo’n zeven keer wordt gedragen voordat het wordt weggegooid? Jammer, want op die manier draagt mode bij aan een grotere afvalberg. Daarom kies ik ook voor minder kledij maar van een hogere kwaliteit die een pak langer meegaat. Zo hou ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Voor zo’n kwalitatief stuk betaal je aan de kassa misschien iets meer, maar het levert je op termijn wel iets op. 

Een goede tip is namelijk om de cost per wear te berekenen. Maar wat is dat nu precies? Idealiter dragen we een kledingstuk minstens dertig keer. Een polyester rokje van een fast fashion keten gaat echter vaak een pak minder lang mee. De stof slijt sneller, er komen scheuren in de naden of het was zodanig goedkoop dat er niet echt werd nagedacht over de aankoop en nu in de kast blijft liggen. Het is veel interessanter om te kiezen voor een kwalitatiever stuk dat je vijftig keer kan dragen dan voor een kledingstuk dat de helft goedkoper was maar je slechts zeven keer draagt. Als je dan berekent wat het kledingstuk je kostte per keer dat je het aandeed – de cost per wear dus – zal je merken dat het kwalitatievere stuk een pak goedkoper uitkomt. 

4. Kledij herstellen 

Een knop die van je blouse is gevallen, een scheur in je favoriete hemd of een gat in je sok: allemaal dingen die je mits wat handigheid of hulp van je omgeving kan herstellen. Het zou immers zonde zijn om een kledingstuk waar je al jaren plezier aan beleeft weg te gooien terwijl het nog te redden valt. Je kan hiervoor ook terecht bij de verschillende Repair Cafés in Vlaanderen, waar je niet alleen kledij kan herstellen maar ook kapotte meubels, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten. 

Is het stuk echt versleten? Dan zijn er nog steeds zo veel dingen die je ermee kan doen voordat je het in de vuilnisbak gooit. Sommige stoffen zoals katoen, bamboe en badstof zijn ideaal om te hergebruiken als poetsdoek. En als je kan naaien, dan kan je er met gemak herbruikbare make-updoekjes van maken. De benodigdheden en instructies hiervoor kan je vinden op mijn blog.  

Mijn ultieme tip die velen nog niet kennen, is dat je oude en kapotte netkousen en jeans kan binnenbrengen bij Supergoods in ruil voor punten. Wanneer je voldoende punten hebt gespaard, kan je deze omruilen voor een kortingsbon of doneren aan een goed doel. Recycleren op zijn mooist dus! 

 

5. Volg de socials en teken in op de nieuwsbrief 

Verschillende kledingwinkels waar duurzame kledij wordt verkocht, hebben tegenwoordig een account op sociale media zoals Facebook en Instagram. Op deze kanalen wordt er vaak gecommuniceerd over speciale acties en kortingen. Zo kocht ik mijn favoriete top van ArmedAngels, een duurzaam merk, met maar liefst 50% korting aan via de online stocksale van Supergoods. Zonder de aankondiging op Instagram had ik helemaal niet geweten van deze stockverkoop. 

Of ben je op zoek naar iets specifieks maar twijfel je een beetje door de prijs? Sommige merken of winkels geven 10% korting op jouw eerste aankoop wanneer je intekent op de nieuwsbrief. 

6. De 7-dagen-regel 

Je herkent het volgende scenario misschien wel: je bent in het centrum aan het wandelen en loopt een kledingwinkel binnen waar je een kledingstuk past dat je aandacht trok. Je bent helemaal verliefd en wil het meenemen naar huis. Het overkomt me vaker dan ik zelf zou willen. Tot enkele jaren geleden was ik een echte shopaholic en kocht ik zonder nadenken nieuwe kledingstukken aan die ik leuk vond. 

Het gevolg? Ik had een kast die uitpuilde met stuks die ik niet nodig had en ook helemaal niet zo vaak – tot zelfs nooit – droeg. Zonde, want ik besteedde er best wel wat geld aan. Nu verplicht ik mezelf om na te denken over mijn aankoop: werd het eerlijk geproduceerd, welk materiaal werd er gebruikt en ga ik het vaak dragen? Of ik uiteindelijk overga tot het aankopen van iets nieuws wordt bepaald door die drie criteria. Ik denk er ook veel langer over na. Blijft een kledingstuk na zo’n zeven dagen nog steeds in mijn hoofd rondspoken, dan wil het voor mij zeggen dat ik het écht graag wil. Zo heb ik al veel geld uitgespaard, miskopen vermeden én blijft er meer budget over voor kwalitatieve stuks. 

7. Geld besparen door samen te shoppen 

In gesprek met vriendinnen merk ik op dat de prijs vaak een belemmering vormt wanneer het gaat over duurzame kleding. Daarom stelde ik al aan verschillende vriendinnen voor om samen te gaan shoppen tijdens de koppelverkoop. De prijzen zijn dan iets lager en dat maakt eerlijk geproduceerde kleding ook toegankelijker voor velen. Het is niet alleen leuker om samen te shoppen – en meteen goed stijladvies te krijgen – maar je kan er dan ook best wat geld mee uitsparen en koopjes doen. 

- Marilyn, EcologistaOnABudget

3 comments

  • Posted on by Rosalie

    Love this <3

  • Posted on by Dieneke

    Tips waar je écht iets aan hebt en zelf mee aan de slag kan. Trotse vriendin hierzo!

  • Posted on by J
    Fijne en handige tips!

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.
You have successfully subscribed!