Hoe ontwikkel je een duurzame stijl? – Tips van Bie Noé van B.Right

0 comments

Tekst: Inge Verhoeven

Zoals velen onder ons weten is de kledingindustrie één van de vervuilendste op aarde. Door de toegankelijkheid van goedkope kleding kunnen we onze kleerkast vlot vullen zonder daar al te veel van te voelen aan onze portemonnee. Maar iemand betaalt de prijs, vandaar is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij onze keuzes.

Wat is een duurzame kleerkast?

Een duurzame kleerkast bestaat uit stuks die zorgvuldig geselecteerd zijn met oog voor duurzame waarden (denk aan milieu, werkomstandigheden, dierenleed, enzovoort). Idealiter zijn de kleren van goede kwaliteit en gaan ze een tijdlang mee. Ze reflecteren de stijl van de eigenaar en worden vooral
gedrágen, niet elk seizoen weer vervangen. Kwaliteit boven kwantiteit is hier een essentieel principe.

We spraken met Bie Noé van B.right, intussen geen onbekende naam in de wereld van duurzame mode. Ze organiseert tours en talks in verschillende steden waarbij ze letterlijk en figuurlijk stil staat bij winkels en ondernemers die een oog hebben voor duurzaamheid. Daarnaast startte ze een online ‘wardrobe programme’ waarbij ze deelnemers in 21 dagen op weg helpt naar het ontdekken van hun eigen duurzame stijl. Ook één-op-één sessies in jouw kleerkast of in de winkelstraat behoren tot haar aanbod.



We introduceerden je als gevestigde waarde wanneer het over duurzame mode gaat, maar hoe ben je eigenlijk gestart?

Bie: “Voor mij begon het intussen bijna 8 jaar geleden wanneer ik het boek ‘Talking dress’ van Marieke Eyskoot las. Dat was voor mij echt een keerpunt. Ik besefte dat ik zelf deel wou uitmaken van de verandering in de mode-industrie en begon mijn aankopen van kleding veel bewuster te doen. Op dat moment was het aanbod van duurzame kledij in België redelijk beperkt en trok ik hiervoor vaak naar Nederland, gelukkig is dat intussen helemaal anders.”

Hoe zou je je eigen kleerkast omschrijven?

Bie: "Ik heb altijd al een vrij uitgesproken kledingstijl gehad, die is doorheen de jaren uiteraard geëvolueerd. Momenteel kan ik zeggen dat ik hou van unieke stukken, vakmanschap, kwalitatief goede stuks. Mijn kleerkast is een mix van tweedehands spullen, duurzaam design en slow fashion merken. Ook ik vind het soms moeilijk om een goed koopje te laten liggen. Maar ik probeer altijd kritisch te kijken naar nieuwe stuks en me af te vragen of het aansluit bij mijn stijl, mijn levensstijl en of ik het wel nodig heb. Past het bij de rest van mijn kleerkast? Dat zijn belangrijke stappen die je kan zetten wanneer je je kleerkast duurzamer wil maken. Ik hou er bijvoorbeeld van om voor iets te sparen."

 

"Ook ik vind het soms moeilijk om een goed koopje te laten liggen. Maar ik probeer altijd kritisch te kijken naar nieuwe stuks en me af te vragen of het aansluit bij mijn stijl, mijn levensstijl en of ik het wel nodig heb."


Op weg naar een eigen duurzame stijl

Moet je plotseling alle kleren die niet aan een aantal criteria voldoen de deur uit gooien? Natuurlijk niet, dat zou ook geen duurzame oplossing zijn. Wel kan je de focus leggen op wat je al dan niet toevoegt aan je collectie, en vooral op wat je al hebt. Bie: “Wat altijd aan bod komt in mijn wardrobe programme is: ‘Shop eens in je eigen kleerkast’. Studies wijzen uit dat we heel vaak naar hetzelfde grijpen wanneer we onze outfits samenstellen, vaak zijn dat onze nieuwste kleren. Dat maakt dat oudere stuks vaak letterlijk en figuurlijk onderaan de kast belanden en we soms niet meer weten wat we allemaal hebben. Op die manier laten we heel wat potentieel onbenut. Ik probeer mensen te stimuleren om eens te gaan winkelen in hun eigen aanbod en letterlijk alles uit de kast te halen. Bekijk eens wat je allemaal hebt en probeer eens verschillende combinaties uit. Experimenteer met riemen, kragen,… en creëer daarbij ineens een andere look. Op die manier leer je je creatiever kleden en je eigen stijl kennen.”

Voor elk budget

Van zodra je jouw stijl kent kan je echt beginnen investeren in stuks waar je jarenlang plezier aan zal beleven. Bie: “Toegegeven: duurzame mode kopen is vaak een grotere investering dan fast fashion shoppen. Maar wanneer je bewust dingen bijkoopt die je nodig hebt en waarvan je zeker bent dat ze bij jou passen, doe je minder aankopen én ook minder miskopen. Ikzelf hou er bijvoorbeeld van om echt te sparen voor een stuk omdat ik weet dat het de investering waard zal zijn. Bij elke seizoenswissel haal ik de daarbij horende kleren uit de kast en kijk ik na of die reparatie nodig hebben, zo gaan ze ook langer mee.”

Daag jezelf eens uit en bereken de ‘cost per wear’ van een aantal stukken uit je kleerkast. Dan kom je misschien tot het besef dat de €70 die je betaalde voor je favoriete kleedje heel relatief is tegenover je goedkope trui van €5, aangezien je dat kleedje al meer dan 100 keer droeg en de trui slechts één keer. Vormt je budget toch een grote drempel? Dan biedt de tweedehandsmarkt ook heel wat
opportuniteiten. Daarnaast kan je op de dag van vandaag al gemakkelijker duurzame mode vinden aan toegankelijke prijzen door het uitgebreide aanbod.

Praktisch & realistisch

Vooraleer je overgaat tot de aankoop van een nieuw kledingstuk stel je jezelf best de vraag: ‘wat zijn mijn noden?’ Heb je bijvoorbeeld een staand beroep, zullen die stiletto’s waarschijnlijk eerder in de kast blijven staan. Heb je kinderen, dan is het verstandig om te kiezen voor kleren die niet te snel slijten wanneer je ze veel wast en waarop je makkelijk vlekken kan bestrijden. Fiets je vaak, dan is het weer belangrijk om te letten op beweeglijkheid (bye bye, minirok?). Klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar toch komen we soms thuis met kleren die in de kast blijven hangen omdat ze niet passen in onze levensstijl. 

Een stijl die echt bij je past

Bij het kopen en dragen van kleding komen heel wat emoties kijken. Voor wie draag je je kleren? Wat vind je zelf écht mooi? 

Bie: “Na het wardrobe programma merk ik dat mensen vaak fundamenteel andere keuzes maken wanneer het aankomt op wat ze aantrekken, sommigen dragen bijvoorbeeld opeens meer kleur. Durf jezelf te zijn is de boodschap, laat je niet te veel beïnvloeden door je omgeving. Ik probeer deelnemers dan ook te empoweren tijdens het programma, het is heel belangrijk om je zelfvertrouwen op te bouwen en van daaruit je eigen stijl te ontdekken.” 

Dat wordt er niet gemakkelijker op door de constante prikkeling die we krijgen via sociale media. Die laten ons toe om binnen te kijken in (een deel van) andermans leven. Wanneer influencers bepaalde artikelen promoten lijkt het alsof we een stukje van dat leven kunnen kopen, maar zo werkt het natuurlijk niet. We kunnen steeds makkelijker overgaan tot een aankoop, waardoor een miskoop snel gebeurd is. Bie: “Intussen zijn er gelukkig ook heel wat influencers bezig met duurzaamheid en zijn er heel wat transparant wanneer ze betaald worden voor het maken van reclame.”

We kunnen miskopen ook vaak linken aan persoonlijke emoties op een bepaald moment. Op een baaldag bijvoorbeeld kan het zijn dat we sneller dingen kopen om ons gelukshormoon aan het werk te zetten. Ook willen we ons op deze manier soms ‘belonen’ ter compensatie van alle regels die we onszelf dagdagelijks opleggen. We ‘moeten’ heel veel in deze samenleving, we leven aan een hoog tempo en zijn streng voor onszelf. Bie: “Probeer die patronen bij jezelf te herkennen en hierop te anticiperen. Schrijf je bijvoorbeeld uit op nieuwsbrieven, zet je Instagram even af op een baaldag om bepaalde prikkels uit te sluiten, of maak voor jezelf het voornemen dat je een winkelmandje wel mag vullen maar pas de volgende dag overgaat tot een effectieve aankoop.”

Tijd voor verandering

Vaak moet er een bewustzijn doorsijpelen om bepaalde patronen te doorbreken, en dat vraagt tijd. Bie: “‘Mindful fashion’ betekent het maken van bewuste keuzes, daarbij probeer ik deelnemers te helpen. Mijn wardrobe programma duurt 21 dagen met een reden: mensen leggen een hele weg af en moeten zichzelf soms herontdekken, en daarbij ook hun gebreken en troeven leren aanvaarden. Ik pleit steeds voor mildheid voor jezelf, dankbaarheid voor je lichaam en wat het allemaal voor je doet. Denk na over je sterktes in plaats van zaken waar je minder tevreden over bent.”

Waar kan je best op letten bij het selecteren van je spullen?

Bie: “Niet alle merken die een duurzaam aspect bevatten, zijn duurzaam op alle vlakken. Denk bijvoorbeeld aan een fair trade, kwalitatieve trui die aan de andere kant van de wereld wordt gemaakt: die heeft ook zijn impact op het klimaat. Beslis daarom wat voor jou belangrijk is: sluit het merk/stuk aan bij jouw waarden?” 
Hecht je bijvoorbeeld veel belang aan het milieu? Vermijd dan polyester als materiaal in je kledingkeuze, aangezien dat microplastics afgeeft die in het water terechtkomen. Ben je een dierenvriend en absoluut tegen dierenleed? Ga dan eens snuisteren in het aanbod van vegan schoenen en handtassen en ga na waar de wol wordt gehaald van je favoriete truien. Bie: “Kies dus bewust voor merken of kleren die aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Durf ook je favoriete merken te bevragen: hoe pakken zij het aan op vandaag en waarom? Waar is er ruimte voor verbetering, hebben ze hier oog voor?”

Wat zijn jouw favoriete merken bij Supergoods?

Bie: “Swedish Stockings is zeker één van mijn favorieten omdat ze vanuit het ‘zero waste’ principe werken: ze zamelen oude panty’s in en recycleren ze. Panty’s zijn een zeer vervuilend product om te produceren en worden snel weggegooid, vandaar hebben ze een grote voetafdruk. Swedish stockings
speelt hierop in en heeft intussen een uitgebreid gamma. 

 

“Swedish Stockings is zeker één van mijn favorieten omdat ze vanuit het ‘zero waste’ principe werken: ze zamelen oude panty’s in en recycleren ze."

 

Daarnaast ben ik altijd een grote fan geweest van PeopleTree: oprichtster Safia Minney zit al een 25-tal jaar in het vak en was destijds een echte pionier die de werkomstandigheden van textielarbeiders op de kaart zette. Voor mij is ze een boegbeeld in de wereld van duurzame mode.”

Het Finse merk Papu maakt dan weer kleren die als kunstwerkjes aanvoelen. Hun prints hebben een artistieke inslag en tillen je kleerkast naar een ander niveau. Ze produceren in Europa en gebruiken regelmatig lyocell (duurzame viscose). Je kan dit merk nog maar op een paar plaatsen in België vinden dus het zijn echt unieke stukken.

Interesse om door Bie herself begeleid te worden of nog op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk?

Fashion walks

Op 4 en 5 december in Antwerpen

Op 27 november in Brussel

Speciaal voor de lezers van Supergoods is er een € 10 korting op de tours van november en december. Het ideale moment om een feestoutfit of cadeautje te kopen! Gebruik hiervoor de code supergoods2021.

Wardrobe programme

Schrijf je in op de wachtlijst voor het programma 2022 en ontvang als eerste de details en een bijkomende korting van € 10 bovenop de early bird korting.

Of doe iemand een gift voucher cadeau!
Alle info en reservaties kan je terugvinden op https://www.b-right.org/

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.
You have successfully subscribed!