De Standaard: 5 levenslessen van Olga Van Genechten

0 comments

1. Heb alleen spijt over dingen die je niet deed


‘Ik heb nog nooit spijt gehad van dingen die ik deed, alleen van dingen die ik niet deed. Soms moet je je twijfels even opzijzetten en gewoon proberen. Natuurlijk heb ik ook momenten van onzekerheid en twijfel. Maar dan weeg ik af wat het ergst is: iets doen dat vervolgens mislukt of er nooit aan beginnen uit angst dat het zou mislukken. Meestal levert de tweede optie het ergste doemscenario op. Daaraan denken helpt me om er dan toch voor te gaan.’

2. Durf hulp te ­vragen

‘Mensen om hulp vragen is soms moeilijk. We leven nu eenmaal in een erg individualistische maatschappij en krijgen al van jonge leeftijd aangepraat dat we alles alleen moeten kunnen. Daardoor zien we hulp vragen als een drempel en een zwakte. Maar ik heb al vaak ondervonden dat mensen juist ontzettend enthousiast kunnen reageren om je project te ondersteunen en te helpen slagen – ze ­maken er immers graag deel van uit. Om alles rond te ­krijgen voor de opening van mijn winkel, afgelopen zaterdag, stonden al mijn vrienden en familieleden paraat. We hebben die nacht met zijn ­allen tot vijf uur doorgewerkt om alles klaar te krijgen. Het enthousiasme en de bereidwilligheid waren indrukwekkend, en vooral heel erg fijn.’

 

3. Zwijg niet over je passie

‘Enthousiasme werkt aanstekelijk. Daarom heb ik geleerd om niet te zwijgen over de dingen die me bezighouden. Vroeger vreesde ik al eens dat ik de enige was die van iets wakker lag. Begon ik er dan toch over, dan stond ik er vaak versteld van hoe positief mensen reageerden. Zo heb ik de laatste jaren veel gepraat over ecologische en eerlijke mode. Ik merkte dat de meeste mensen er erg open voor stonden, al was het maar omdat ze het niet goed kenden en er graag iets over wilden horen. Nu Supergoods in Gent nog zo nieuw is, weet ik dat er wel wat mensen over de vloer komen die het puur uit sympathie voor mij doen. Hen verrast zien reageren op de kleding en met enkele spullen naar huis zien terugkeren, geeft extra veel vol­doening. “Is dit eco én fair?!”, roepen ze dan uit. “Ik had gedacht dat het veel geitenwollensokkeriger zou zijn!”’

4. Doe geen boodschappen als je ­honger hebt

‘Als ik met een lege maag boodschappen doe, koop ik niet alleen te veel, maar ook ongezonde dingen. Ik begin dan vooral te watertanden van vette snacks of hapklare gerechten die uiteindelijk niet eens zo lekker smaken... Met tien minuten meer moeite zet je een gezonde maaltijd op ­tafel, maar die wijsheid negeer je al te graag als je honger hebt (lacht).’

5. Denk niet te veel na

‘Het is opvallend hoezeer mensen – ikzelf incluis – geneigd zijn om hele redeneringen op te bouwen om te staven wat ze al lang intuïtief besloten hebben. Is het onze cultuur? Is het onze tijd? Ik weet het niet, maar we willen altijd zo dringend onze beslissingen uitleggen – alles moet een rationele oorsprong hebben. Terwijl ik vind dat je soms gewoon moet durven te zeggen dat je iets doet omdat je er zin in hebt, of omdat je het nu eenmaal zo aanvoelt. Onze intuïtie leidt ons evengoed naar de juiste beslissingen.’ 

INFO

Olga Van Genechten opende onlangs in Gent Supergoods, een ecologische kleerwinkel.

De Standaard 8/9/2016

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.
You have successfully subscribed!