Doe eens wild! - Ga plukken

0 comments

Bij Supergoods gaat het al lang niet meer enkel over kledij. Andere duurzame initiatieven verdienen ook wel eens wat aandacht. Zoals daar is: wildplukken. Maak kennis met de immer stralende en enthousiaste Nele Vervenne uit Lede. Ooit kleuterjuf, maar na heel wat opleidingen nu zelfstandig wildplukster. Haar kennis en passie voor wildplukken geeft ze heel graag door. 

Tekst: Cleo Dursin, foto’s: Nele Vervenne

Wat versta jij onder wildplukken?

“Wildplukken is voor mij de natuur in trekken en gewoon plukken wat eetbaar is op plaatsen waar dat goed voelt. Ik vind het geweldig om naar buiten te gaan en rond te

kijken en elke dag iets wilds te plukken. Door in het wild te plukken, kan ik mij verbinden met de natuur. Daar draait het om: via de natuur een beetje dichter bij jezelf komen. Dan verwonder ik mij over de kracht van die plantjes en dan krijg ik precies het gevoel dat ik die kracht ook inneem.”

Waar komt je passie voor wildplukken vandaan?

‘Ik ben heel graag buiten. Ik werk graag buiten in de tuin. Dat geeft mij rust. Een paar jaar geleden volgde ik een opleiding ‘Creatief Agogisch Coach’. Ik merkte dat ik voor alle opdrach-ten toevallig altijd iets uit de natuur gebruikte. Zo werd duidelijk dat ik daar iets wou mee doen of mee kon doen. Aangezien ik herborisme al heel lang interessant vond, heb ik me ingeschreven. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik terugreed van die opleiding en huilde want ik bleek een heks te zijn! (lacht) De leerkracht zei dat als je een plantje uitgraaft en je kan het niet weggooien omdat je je verbindt met de natuur en dat betekent eigenlijk dat je een heks bent.

En dat klopte wel voor mij. Want ik kon nooit iets weggooien. Als ik iets moest uitgraven omdat het er niet paste, vooral onkruid dan, dan zette ik dat altijd op een plek waar het wel mocht groeien. Dus ik kon die niet ‘doden’ bij wijze van spreken.’

Hoe heb je al je kennis verzameld?

‘Ik volgde de opleiding ‘Creatief Agogisch Coach’ bij Balans. Dat was 2 jaar met modules rond beeld, drama, muziek en een basisopleiding waarbij je sessies leert in elkaar steken. Daar heb ik echt ontdekt hoe belangrijk de natuur voor mij is. Hoe graag ik met hout werk, met wilgentakken, met bloemen. Dat was heel tof.

Daarna heb ik 2 jaar ‘Herborist’ gevolgd bij Syntra in Aalst. Dat is een hele goeie basis. Voor mij iets te theoretisch, maar wel een goeie wakkermaker die ervoor zorgt dat je onder de indruk kan zijn van wat planten allemaal in zich hebben van inhoudsstoffen, hoe oud plantenkennis al is en hoe ver we daarvan verwijderd zijn.

Om dan concreet aan de slag te kunnen gaan, heb ik een jaaropleiding gevolgd bij Lieve Galle, een wildpluk-jaaropleiding. Daar heb ik ontdekt dat dit het vooral is voor mij. Dat wildplukken mij zo gelukkig maakt…Het is eenvoudig, het is puur, het past bij mij. Ik moet geen brouwsels maken, ik moet niet binnenzitten. Ik ga naar buiten en kan aan de slag.

Met wildpluk kan je ook snelle verwerkingen doen: je kan iets doen met zout, olie, azijn, alcohol om die wonderlijke plantjes heel lang te bewaren.

Nu volg ik nog een opleiding rond ‘Permacultuur’. Het permanente zit daarin en dat gaat nog een laagje dieper. Het gaat over de cyclus van het leven. Over het feit dat je alles wat je inneemt, teruggeeft aan de natuur. Maar ook dat je heel goed zorg draagt voor alles rondom je. En dat de kleinste aanwezigheid zoals slakken nut hebben. Mieren, wat het betekent als er veel mieren zijn. Welke vogels je kan lokken om beestjes weg te krij-gen of juist te krijgen. Welke planten je moet planten om te zorgen dat je grond herstelt. Waarom brandnetels groeien…’ 

Hoe ver trek je duurzaamheid door in je eigen leven?

‘Permacultuur biedt daar een antwoord op. Duurzaam leven betekent zorg dragen voor water, zo weinig mogelijk water verspillen en regenwater opvangen. Ik zou graag een composttoiletje installeren om zo veel minder water te verbruiken. Het is eigenlijk zot wat we allemaal weg laten vloeien. Dat water verdwijnt niet, maar het gaat niet naar de aarde terug. Maar we hebben het eigenlijk wel nodig, zeker met de droogtes die eraan komen. Ik wil ook geen schadelijke producten meer gebruiken om te poetsen en te wassen. Er is een weelde aan onkruiden en toch hebben we het gevoel dat er schaarste is. Alles wordt duurder. We weten niet meer goed wat we kunnen vertrouwen van voeding enzo. De wereld draait zot, maar onkruid vind je altijd overal. Er is een weelde aan gezonde voedingsstoffen te vinden als we er ons een beetje in verdiepen.’

Wat maak je allemaal zelf?

‘Ik maak heel graag confituren en siropen van bessen en vruchten, bloemen en bladeren. Ik droog heel veel planten waardoor ik infusies (thees) kan maken.

Ik maak ook graag pesto en sappen met distels, brandnetels, paardenbloemblad, zevenblad, kleefkruid,…’

Hoe komt het dat wildplukken nu zo populair is?

‘Ik denk dat dat komt doordat mensen ook door corona gevoeld hebben hoeveel deugd het doet om tijd te nemen om te vertragen, om de natuur in te gaan. Dat is nu net wat wildpluk doet: het is vers, maakt blij, is tof om te doen. Je hebt het gevoel dat je deel uitmaakt van het ecosysteem. Je leert zo een beetje je plaats in de wereld te kennen door je te verdiepen in de ‘onkruiden’. Maar vooral dus dat vertragen en verbinden met de natuur is wel iets waar mensen naar op zoek zijn. ‘

Heb je in die richting nog dromen?

‘Mijn dromen realiseren is niet zo makkelijk. Zeker om je centen ermee te verdienen. Dus ik droom wel van een soort vastheid, rust daarin. Maar ik vind het ook fijn om daar traagheid in te ervaren. Op dit moment ben ik ook tuinvrouw op een prachtige plek: Christoforus (Gent). Daar werk ik in de tuin met mensen met een beperking.’

Wat organiseer je allemaal en voor wie?

Ik werk samen met mijn man onder de naam Wild & Kruidig (Lede). Ik organiseer workshops rond wilde planten voor klein en groot. Ik heb een outdoor-kampje voor kleuters. Met de Wilde Kruidenjuffen breng ik kinderen en juffen op school in contact met kruiden. Ik werk voor de provincie rond outdoor education. Dat naar buiten komen vind ik heel belangrijk voor iedereen. Ik organiseer een wildplukopleiding die bestaat uit 6 dagen.

Je leert  een heleboel planten kennen en hoe je ze kan ver-werken: kruidenzout maken, kruidenolies, pesto, wilde sappen, tinctuur, infuus. Hoe je dus de krachten die in de platen zitten best eruit kan halen en er gebruik van maken. We gaan ook wandelen en ontdekken en staan stil bij onszelf en kijken we wat dat doet met ons, die natuur.’ 

GOESTING GEKREGEN?

Vanaf september organiseert Nele een nieuwe reeks wildplukken. Alle info: www.wild-kruidig.be Je kan haar ook mailen voor een worskhop op maat: nele_vervenne@hotmail.com

Wildplukken bij jou in de buurt?

- Mechelen: Angelique Maes - IG: wildpluk.be - FB: wildgaan, www.wildpluk.com/

- België/Nederland: Forest to plate – IG: forest2plate – FB: Forest

  To Plate

- België: check via www.velt.nu

REGELS WILDPLUKKEN, VELT

 - Overdrijf niet: pluk enkel wat je nodig hebt. Wilde planten 

  gebruiken we vooral als smaakversterker (en niet als groente). 

- Pluk op een veilige plek waar niet veel auto’s passeren en `waar 
  niet gesproeid wordt.

- Pluk niet in een natuurgebied.

- Pluk voorzichtig: trek de planten niet uit de grond.

- Ben je niet zeker dat je de jusite plant hebt, laat ze dan staan.

 

TIP: blaadjes hebben de meeste smaak en geneeskrachtige

 eigenschappen wanneer ze nog niet bloeien.

 

Gepubliceerd op de Goods Stuff magazine vol 7, waar je ook de wildplukking recepten van Nele kan vinden.

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.
You have successfully subscribed!