Denim - schoon van ver, ver van schoon?
Je hebt er vast enkele in je kleerkast: de jeansbroek, een van de meest gedragen kledingstukken die er zijn. Een Amerikaan heeft gemiddeld 8 jeansbroeken in zijn garderobe. Denims zijn basisstukken, die door hun degelijkheid en veelzijdigheid best een duurzaam kledingstuk zouden kunnen zijn.
De realiteit is echter anders. De kledingindustrie is al de op een na meest vervuilende industrie ter wereld, en de denimproductie is helaas een van de schadelijkste voorbeelden daaruit. Als je je kledingkast duurzamer wil maken, is je volgende jeansbroek dus al een mooie start.
Wat is er dan dat de jeansbroek zo vervuilend maakt? En hoe vind je een duurzame jeansbroek? In dit blogbericht doorlopen we de hele productiecyclus van een jeansbroek.
Katoen
Doorgaans wordt jeans van katoen gemaakt. Katoen heeft een grote waterafdruk: gemiddeld 10000 liter voor 1 broek, in streken waar er vaak juist al niet veel is. Grote hoeveelheden pesticide, kunstmeststoffen en ontbladeringsmiddelen worden in de katoenteelt gebruikt, waardoor de bodem uitgeput, vervuild en uiteindelijk onvruchtbaar wordt.
Tip: Kies daarom voor een denim die gemaakt is van biokatoen ( efficiënter watergebruik, geen pesticiden, geen kunstmest, wisselteelt) om zo de omgeving waarin de mensen die in de katoenproductie werken en leven te sparen. Daarnaast kan je ook kiezen voor gerecycleerd katoen, hennep of bamboe.
Het bleken en weven
Bij het bleken van de katoenvezel wordt veel chloor gebruikt, schadelijk voor de mensen die erin werken. En als het op eerlijke lonen aankomt zijn het niet enkel de stiksters in de laatste stap van het productieproces waar aan gedacht moet worden.
Tip: Neem een kijkje op de site van het merk dat je wil kopen of ze voor al de stappen van het productieproces hun producenten vermelden en of er een label is of bv een lidmaatschap van Fair Wear Foundation om goede arbeidsomstandigheden door heel het productieproces te bekomen.
Het verven
De blauwe indigokleur werd vroeger gemaakt uit indigoplanten. Tegenwoordig gebruikt men meestal synthetische indigo, dat stoffen bevat zoals aniline, sulfaat, natriumhydroxide, hydrosulfite, formaldehyde. Die zijn bijzonder schadelijk voor wie ze inademt, én voor het milieu. Doorgaans worden de verfstoffen namelijk in de natuur geloosd na het verfproces. Vlakbij Xintang in China bijvoorbeeld, de denimhoofdstad van de wereld, zijn rivieren zoals de Pearl River zo vervuild, dat je de blauwe kleur van het water zelfs vanuit de ruimte kan zien volgens David McIlvride, regisseur van RiverBlue, een nieuwe documentaire over denimproductie.
Tip: Kies voor een merk dat vermeldt geen AZO-verven te gebruiken: die bevatten zware metalen. In lageloonlanden is de milieuwetgeving vaak ook niet streng genoeg, waardoor deze stoffen in de rivieren terecht komen, met alle gevolgen voor de plaatselijke bevolking en omgeving. Of kies voor een merk dat expliciet in het westen produceert, waar de wetgeving wel strenger is.
Het stikwerk
De wantoestanden in sweatshops zijn inmiddels wel bekend. Als je deze blog leest en je bent al zover gekomen moet ik je hier waarschijnlijk niet veel meer over zeggen. Dit gaat niet alleen over leefbare lonen maar ook veilige werkvloeren. De werknemers moeten bescherming hebben tegen gevaarlijke stoffen, de regels moeten gevolgd worden en de werknemers moeten medische hulp kunnen krijgen als dat nodig is. In denimfabrieken in bijvoorbeeld China of Bangladesh is dat allemaal ver van vanzelfsprekend.
Tip: Kies voor een merk dat dit deel van de productie laat doen in een ‘low risk country’ waar de wetgeving strenger is, of GOTS gecertificeerd is, of lid is van de Fair Wear Foundation.
Wassingen
Om elke jeans een unieke look te geven van slijtage of ‘used look’ (soms enkel op de naden) worden verschillende technieken toegepast. Sommige technieken zijn erg vervuilend, andere zijn erg schadelijk voor de mensen die erin werken.
In principe hebben meeste merken het zandstralen, een van de meest ongezonde technieken, uit productie gehaald. Dat procédé veroorzaakt bij de werknemers in de fabrieken namelijk silicosis, een ernstige longziekte. Toch duiken nog rapporten op dat denims in sommige fabrieken achter de schermen nog steeds gezandstraald worden.
Tip: Duurzame merken gaan op zoek naar alternatieve manieren die minder schadelijk zijn zoals het gebruik van ozon of lazerstralen.
Transport
Zoals je ziet heeft je jeans een behoorlijke weg afgelegd. De meeste jeansbroeken zijn gemaakt in Azië, meestal in China, met transport over lange afstanden tot gevolg.
Tip: Het is altijd beter om te kiezen voor een merk dat probeert de productie dichterbij te houden om zo het transport te beperken.
***
Er komt dus wel wat bij kijken, en de informatie is vaak schaars. Koop je jeans in winkels die er prat op gaan enkel en alleen duurzame merken in huis te halen, zoals Supergoods. Bij ons ben je in elk geval altijd welkom, ook voor extra informatie.
En ze zitten ook nog eens goed! Niet aarzelen, gewoon doen!