Tips van onze klanten om de winter goed (gekleed) in te gaan

0 comments

De dagen worden steeds korter en de temperatuur daalt gestaag. Het valt niet meer te ontkennen: de winter staat voor de deur. Nu meer dan ooit zoeken we naar manieren om onszelf warm te houden. Alle tips zijn welkom en samen weten we meer dan alleen. Daarom vroegen we aan vijf van onze klanten wat hun advies is voor een geslaagde winter, aan de hand van hun favoriete kledingstuks. Kijk mee in de kleerkast van Hanne, Aline, Ellen, Tinneke en Karen!

Tekst: Annick Grieten, foto’s: Nathalie Dolmans, Kat / KantoorKontent, Britt Guns

Het favoriete winterstuk van Aline

‘Mijn favoriete Supergoods-stuk is een eenvoudige, zwarte trui van ARMEDANGELS. Ik ben vrij gevoelig aan labels, etiketten en kriebelende stoffen. Een wollen trui is voor mij dus echt een uitdaging, maar deze is zacht en warm. De eenvoud maakt hem een mooi basisstuk dat je overal bij kan dragen, zoals een jeans eigenlijk.

Op mijn lijstje voor deze winter staat ook nog een jacket. Superhandig om te spelen met laagjes: warm of koud? Dan doe je iets uit of aan.

Ik style ook graag met sokken. In de wintermaan- den ga je vaak wat donkerder gekleed en dan is een kous met een leuk opschrift of patroon een toffe eyecatcher.’

De kleerkast van Aline

‘Wanneer ik nieuwe dingen koop, kies ik heel bewust voor verantwoorde stuks. Fair wear, geen kunststoffen, natuurlijke materialen ...

Ik hou van Belgische mode, wij zijn een echt modeland. Zo is Fam the Label een ontdekking en vind ik Wolvis ook heel mooi. We hebben zoveel talent hier!

Trends volg ik niet. Trouwens, wat zijn trends?! Draag gewoon waar je je goed in voelt. Ik werkte lang in een kledingwinkel en nu ben ik styliste. Bij mensen thuis geef ik advies over in- terieur en kledij. We kijken samen naar kleuren, materialen en pasvorm. Wat niet meer past, wordt weggeschonken. Zo krijg je een overzichtelijke kleerkast. Meestal hebben mensen echt genoeg om op andere manieren te dragen.’

Zo gaat Aline de winter in

‘Ik probeer zo weinig mogelijk wakker te liggen van de situatie deze winter, ik kan er toch niets aan veranderen ... Wij doen ons ding en letten natuurlijk wel goed op. Wij zijn sowieso geen verspillers. Supergoods-klanten waarschijnlijk allemaal niet hè?’

   


Het favoriete winterstuk van Ellen

‘Voor mijn vorige job moest ik veel in scholen zijn tijdens de coronaperiode. Ik was dus blij met mijn superwarme, okergele Brava-trui. Die combineer ik meestal met een Alaani-shirt met lange mouwen en een jeans. Het is niet de allerzachtste trui die ik ooit had, maar ze pluist weinig en houdt amper geuren vast. Ik heb ze nog bijna niet moeten wassen.

De trui is handwas, dus de eerste keer schrok ik wel: “Oei, hoe ga ik dat doen, met een druk huishouden?” Gelukkig ging het heel makkelijk. Algemeen was ik meer op het programma delicaat en op lage temperatuur om de levensduur van mijn kleding te verlengen. Ik probeer er echt op te letten. Ik zweet wel makkelijk, dus onderstuks gaan wat vaker in de wasmand. Broeken en truien hang ik gewoon open.’

De kleerkast van Ellen

‘Ik kocht nooit echt fast fashion, omdat ik een faire behandeling van werknemers heel belangrijk vind. Nieuwe items koop ik meestal bij Supergoods of met de Good on You-app in de aanslag. Samen met mijn vriendinnen trek ik regelmatig de kleerkast eens open, om stuks uit te wisselen. Kledij die ik niet meer draag, gaat naar de Kringwinkel.

Ik ben niet zo groot, dus oversized stuks zijn bij mij vaak te breed. Liever een bovenstuk dat aansluit, in combinatie met een losse broek. Ik ben nog zoekende naar mijn stijl, die is iets stoerder, functioneler misschien? In het pashokje trek ik vaak mijn knieën op om te testen of een broek goed fietst. Daar heb ik al meer dan eens gekke blikken om gekregen (lacht).’

Zo gaat Ellen de winter in

‘Nu we de switch hebben gemaakt naar een meer duurzaam leven, proberen we stap voor stap dingen te doen. Wat de kou betreft: ik vind het niet zo erg om de verwarming lager te zetten, mijn kleerkast is er al op voorzien door corona. Ik maak me wel zorgen over de kwetsbare mensen in onze maatschappij, ik besef echt dat we chance hebben.’

  

 Het favoriete winterstuk van Tinneke

‘Ik draag vaak jeans, tot ze (letterlijk) tot op de draad verslijten. Mijn broeken beginnen donker en worden dan steeds lichter. Goede kleding is duur, dus ik kies voor stuks die jarenlang meegaan, ook qua duurzaamheid. Een tijdloze look vind ik belangrijk. Ik combineer graag met donkerblauw, kaki, bordeaux, of streepjes, dat komt ook altijd terug.

Op het etiket kijk ik naar natuurlijke grondstoffen. Bij 100 % katoen ruik je minder naar zweet. Ook nieuwe materialen zoals lyocell vind ik interessant. In de winter kies ik wol voor de warmte. Wol pluist snel, dus ik ontpil regelmatig. Dat doet wonderen, maar je moet het wel doen als je er zin in hebt. Wol of gebreide katoen droog ik ook altijd plat. Nat zijn die stuks te zwaar en verliezen ze hun vorm.’

De kleerkast van Tinneke

‘De seizoenen lopen meer en meer door elkaar, dus ik heb geen winter- en zomerkleerkast. Ik hang alles op, op verschillende kapstokken. Voor mijn knitwear heb ik bredere kapstokken, zodat de schouders mooi blijven. Broeken bij elkaar, pullen bij elkaar. Als je voor mijn kleerkast staat, kan je de kleurovergang goed zien. Dat is gemakkelijk kiezen! Ik heb mijn eigen stijl, ik kies vooral op basis van materiaal en het tijdloze. Ik wil mijn stuks lang kunnen dragen. Dan bedoel ik: minimum 5 jaar! Doordat ik heel secuur ben, gaat mijn kleding lang mee. Zo ben ik geen strijker, steek ik nooit iets in de droogkast maar gaat er wel regelmatig iets voor een nachtje de diepvries in.’

Zo gaat Tinneke de winter in

‘Ik heb de verwarming nog steeds niet opgezet en ben van plan dat vol te houden! Ik hou bewuster in de gaten hoe lang ik douche en of het licht uit is. En ik eet gezond. Hier in Mechelen kan je vier keer per week naar de markt. Perfect voor een dieet met veel groene groenten, knollen en vis. Voor de rest kom ik veel buiten, in de natuur krijg je het ook warm.’

   

Het favoriete winterstuk van Hanne

‘Ik vind jumpsuits een fantastische uitvinding: gewoon rits sluiten en klaar is kees. Ideaal om tijd te besparen en je hoeft niet na te denken over de juiste combinatie.

Ik zocht al lang naar een model dat er niet te ‘werkman’ uitziet en deze van Dedicated is perfect. Hij valt mooi en zit goed. Ik kan ermee gaan werken, naar een feestje, op de fiets, ...

Voorlopig is het broekpak heel gemakkelijk te onderhouden. Ik draag er een topje onder en dat gaat in de was. Soms draag ik het dagen na elkaar. Broeken was ik niet vaak, ik heb speciaal een rek waar ik mijn kleren regelmatig op laat luchten.’

De kleerkast van Hanne

‘Mijn kast is een mix van oud en nieuw: er hangen nog veel stuks in die ik al sinds het middelbaar heb. Zo’n capsulewardrobe, daar heb ik veel respect voor (lacht). Verder heb ik heel wat basics van ArmedAngels, toffe dingen van Jan ’n June en natuurlijk Veja’s. Mijn stijl is redelijk gewoon en soms denk ik dat ik geen trends volg, maar tien jaar geleden droeg ik echt géén witte sneakers. Misschien laat ik me meer beïnvloeden dan ik denk ...

Supergoods is een van mijn favoriete eerlijke winkels. Als ik iets nodig heb, wacht ik meestal tot ik het daar vind. Dat deed ik bijvoorbeeld ook met mijn nieuwe handschoenen van Dedicated. Impulsief zal ik nooit iets kopen. Ik kijk altijd eerst online en laat mijn keuzes dan in m’n browser openstaan. Als ik het na een tijdje nog leuk vind, ga ik passen in de winkel.’

Zo gaat Hanne de winter in

‘We renoveren nu ons huis en willen er graag onze eigen touch aan geven. Tijdens de verbouwing wonen we boven, op een hele kleine oppervlakte. Ik heb al mijn wintertruien bovengehaald en omdat er nog geen living is, kruipen we lekker vroeg onder de dons om wat tv te kijken. Ook héél erg gezellig!’

  

Het favoriete winterstuk van Karen

‘Vorig jaar kocht ik een prachtige winterjurk van ARMEDANGELS in ribfluweel, die ik al enorm veel heb gedragen. Sindsdien ben ik wel een beetje bijgekomen, waardoor ik hem wat heb laten vermaken. Ik wilde de jurk echt houden. Het materiaal vergt bijna geen onderhoud en ik combineer met een legging en een truitje eronder. Het meest zie je de witte haren van mijn kat erop, maar die borstel ik eraf met een Steamery brush.

Een ander winterstuk waar ik vaak naar grijp is een trui van ArmedAngels. Daar heb ik al heel wat mee geprobeerd te combineren. Ik volgde recent het programma van B.Right: ik heb nu minder dan 100 stuks maar kan toch goed variëren. Ik laat me ook inspireren door de lookbooks van Supergoods. Dan zie ik bijvoorbeeld een truitje dat ik al heb en wil ik de broek erbij eens passen.’

De kleerkast van Karen

‘In mijn kleerkast vind je amper zwart. Ik heb een heel kleurrijke stijl. De meeste aankopen doe ik ook in de herfst en de winter.

Ik hou van de stoffen en kleuren. Mijn voorkeur gaat naar ‘architecturale’ stuks: eenvoudige snits die net iets anders zijn. Ik kies meestal kleurrijke stuks met een detail dat me aanspreekt of een opvallende print.

Ik combineer tweedehandse met nieuwe stuks. Doordat een vriendin me Supergoods heeft aangeraden, ben ik bewuster gaan kopen. Mijn eerste indruk was dat de kleding best prijzig was, maar dat is met de jaren wel veranderd. Het is maar logisch dat iemand anders niet minder betaald krijgt door wat ik koop. ARMEDANGELS is daar heel activistisch in, in de campagnes die ze voeren. Daar kan ik echt kippenvel van krijgen.’

Zo gaat Karen de winter in

‘We zijn gelukkig van de grootste zorgen gespaard, maar we doen ons best om ons steentje bij te dragen. Mijn partner en ik staan heel bewust in het leven. Ik doe veel research en we trekken duurzaamheid zoveel mogelijk door in alles wat we doen. Ik ontwerp ecologische tuinen (onder de naam Wilder) en zo werken we ook mee aan een oplossing.’

  

 Gepubliceerd in het Good Stuff Magazine vol 8.

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.
You have successfully subscribed!